petek, 28. junij 2013

Povezava med tiskanjem denarja in rastjo delniških indeksov.

Ali ste vedeli, da je bila pred QE1, zgodovinska korelacija med rastjo bilance FED-a in indeksom S&P500 le 20%! Od leta 2009 se je ta korelacija povečala na 86% (Razlaga: Povečanje količine denarja za 1% pomeni povečanje indeksa S&P500 za 0,86%). To pomeni, da ima povečevanje denarja v obtoku veliko večjo korelacijo na S&P500, kot dobički podjetij. Ta povezava je bila potrjena tudi v študiji s strani FED-a, kjer navaja, da bi odsotnost povečevanja denarja v obtoku imela za posledico za 50% nižjo vrednost indeksa S&P500. Zanimivo, kajne?
Vir: In Gold We Trust 2013

ponedeljek, 17. junij 2013

Zakaj so cene srebra dosegle svoj spodnji nivo?


Po padcu cene srebra v aprilu 2013, se zaenkrat še vedno nahajamo v rahlo padajočem trendu. Popolnoma normalno je, da se investitorji sprašujejo po razlogih za trenutne nivoje cene srebra. Osebno sem mnenja, da smo že prišli na nivo cene srebra, kjer rudnikom, ki pridobivajo srebro že povzroča težavo pri ohranjanju rentabilnosti poslovanja. To prikazuje tudi spodnja slika.
Proizvodni stroški presegajo prodajne cene.

Seveda, določeni rudniki kopljejo rudo tudi z nižjimi stroški, vendar bi se že rahlo znižanje globalne proizvodnje srebra s strani rudnikov, ki imajo višje proizvodne stroške hitro prepoznalo, kot deficit v dobavi te strateške kovine, brez katere ne moremo živeti življenja kot si ga predstavljamo.
Ugodne cene so prepoznali investitorji v Ameriki, Evropi in drugje po svetu, ki kupujejo svetovno poznane ameriške srebrnike Liberty, kovnice US Mint, saj prodaja srebrnikov dosega zgodovinske rekorde. Povpraševanje po srebru oziroma srebrnikih, si oglejte spodaj.

Prodaja srebrnikov v US Mint.

Najbolj verjetna razlaga za ta trend je, da se ljudje (v tem primeru mali vlagatelji) zavedajo nevarnosti in resnosti sedanje krize, ki je po njihovem mnenju še ni konec in tako iščejo z nakupom srebrnikov neko obliko varnosti.

Količinsko razmerje v prodaji zlata v primerjavi s srebrom pri US Mint je 1 proti 39.3, cena srebra pa je trenutno, kar 63 krat nižja kot cena zlata oz. 1 proti 63. Količinsko razmerje med proizvodnjo zlata v primerjavi s srebrom pa je bilo leta 2012 le 1 proti 9.
Preprosto cena srebra ne more daljše obdobje ostati na tako nizkih nivojih, zato je moje osebno prepričanje, da bomo v prihodnjih mesecih videli višje cene srebra, kot smo jim priča danes.
Verjetno se strinjate z menoj, da je največja varnost v razpršitvi premoženja, zato vas vabim, da svoje premoženje razpršite tudi v srebro, ki je po navedbah študije, katero izdelavo je naročila Evropska komisija, spada med 14 kritičnih kovin v strateških energetskih tehnologijah (Critical Metals in Strategic Energy Technologies).