nedelja, 1. maj 2016

Srebro se v 2016 sveti bolj kot zlato, v 4 mesecih je zraslo za 21%, zlato za 14%

V letošnjem letu sta ceni zlata in srebra zelo porasli. Največ v mesecu aprilu. Razlogov za porast je več. Meni najpomembnejši pa je razvoj valutne vojne, ki že nekaj let divja v svetu, kjer si države želijo na vse načine razvrednotiti svojo valuto in s tem svoj izvoz narediti konkurenčnejši, ter tako zagnati svoje gospodarstvo. To najlažje naredijo, če natisnejo ogromne količine denarja. Kako se države trudijo razvrednotiti svojo valuto pa se vidi v tem, kako se spreminja cena zlata v različnih valutah. 
V dolarjih je cena zlata letos zrasla za 19.4%, v evrih za 14.2%, v britanskih funtih kar za 20.3%, v jenih pa samo za 7.2%. Razlika med največjo in najnižjo rastjo je 13.1 odstotnih točk ali kar 281%!! 
Že leta 2014, je bilo razmerje med valutami popolnoma drugačno. Najbolj je cena zlata zrasla v jenih in sicer za 12.3%, medtem, ko je v dolarjih celo upadla za 1.5%. V evrih je zrasla za 12.1% in v funtih za 5%. Razlika med največjo in najnižjo vrednostjo je 13.8 odstotnih točk!!
Kaj je nauk zgodbe? Valutne vojne ne prinesejo rešitev, temveč samo pretrese za ljudi in gospodarstva. V obdobju zadnjih 15 let so vse valute izgubljaje svojo vrednost glede na zlato. Kljub negativnim letom, ko je zlato izgubljalo vrednost glede na različne valute, pa je 15 letno povprečje rasti cen zlata v evrih 10.1% na leto, v dolarjih 11.2% na leto, jen 10.3% na leto, britanski funt 11.7% na leto. Še najmanj je proti zlatu izgubil švicarski frank 'samo' 7.9% NA LETO! Pri srebru je zgodba še bolj zanimiva, vendar o tem kaj več v naslednjih člankih.

Morda še ena zanimivost...

Če bi 500€ bankovce zložili en na drugega, bi z 160 milijoni 500€ bankovcev, ki so debeli 0,1 mm in predstavljajo 80 milijard €, vsak mesec zgradili stolp, ki je visok 16 kilometrov ali več kot 5,5 Triglavov.
Program odkupovanja obveznic naj bi trajal vsaj še eno leto. 
Ali ne bi bilo bolje, da bi teh 80 milijard raje razdelili med 330 milijone prebivalcev območja evra. Kar pomeni, da bi vsak dobil na mesec več kot 240€. Tako bi štiričlanska družina dobila 960€ dodatnega dogodka na mesec oz. na leto 11.520€. 
Glede na to, da se denar ECB (kot tudi drugih centralnih bank) za odkupovanje obveznic praktično kreira iz nič, se dajmo tudi mi še malo poigrati s številkami. 
Za 2 milijona Slovencev bi to pomenilo 5,76 milijarde € letno in če bi jih morali zapraviti za blago in storitve proizvedene v Sloveniji, kjer se plača 22% ddv, bi država dobila dodatnih 1,26 milijarde evrov, slovensko gospodarstvo pa injekcijo v višini 4,5 milijarde €. Enako bi veljalo tudi za ostale države.

Če se vrnemo nazaj na valutne vojne. Svet je postal globalen, zato valutne vojne že na srednji rok nimajo nobenega pozitivnega učinka. Posledica so veliki gospodarski pretresi, nestabilno okolje, razvrednotenje denarja in 'nenormalne' politike svetovnih centralnih bank. Zato priporočam da del premoženja zaradi zaščite pred razvrednotenjem denarja razpršite v zlato in srebro, ne glede na trenutno ceno.
Zakaj to priporočam? Sami se vprašajte, kako se lahko svet izvije iz spirale povečevanja dolga in tiskanja denarja? Ali bomo sposobni čez 5 ali 10 let vrniti dolg z obrestmi, ki ga imamo in ga še povečujemo?