sobota, 4. november 2017

Zakaj imamo višje cene goriva kot v Nemčiji in 22% ddv namesto 20% kot pred krizo?

Ko sem prišel preko avstrijsko - nemške meje sem presenečen ugotovil, da v Nemčiji točijo cenejše gorivo kot v Sloveniji. Bil sem presenečen, saj ko sem v prejšnjih letih pogosto potoval po Nemčiji in takrat je bilo gorivo običajno med 20 in 30 centov oz. okoli 25% dražje kot v Sloveniji. To me je spomnilo na čas gospodarske krize pred skoraj 10 leti. 



Cene goriv na svetovnih borzah so upadale, zato se je takrat vlada odločila, da bo zvišala trošarine in tako povečala prilive v proračun. Ta ukrep se mi je zdel popolnoma upravičen. Sedaj, ko so se prilivi v proračun povečali, pa cene goriv še vedno vztrajajo na rekordnih nivojih in presegajo cene goriv v Nemčiji, kjer je povprečna plača bistveno višja kot v Sloveniji. 




Enako je bilo v času krize z zvišanjem DDV iz 20% na 22%, ki se je obravnaval kot začasen ukrep. Le ta začasen ukrep je pred dvema letoma postal stalen. 



Kaj se lahko iz tega naučimo? Da poviševanje poviševanje davkov enosmeren ukrep in da se za svojo prihodnost ne moremo zanesti na obljube države.

Zakaj je to dobro vedeti? V Sloveniji se bomo v naslednjih letih soočali s problematiko staranja prebivalstva in nižanjem pokojnin. Denarja za pokojnine bo premalo in tudi odlivi iz proračuna za ta namen se bodo večali. Že danes gre iz tekoče pobranih davkov več kot 1 milijarda za pokrivanje luknje v pokojninski blagajni, druga milijarda pa gre za plačilo obresti za javni dolg.

Obe postavki se bosta v prihodnjih letih samo še povečevali. Če mislimo, da bo država poskrbela za nas se motimo. Socialne pravice so bodo krčile, pokojnine bodo izgubljale na kupni moči. To dejstvo je stvar logike in matematike, na katero imamo bolj malo vpliva.

Če ne želimo, da nam upade življenjski standard, je priporočljivo, da te šoke predvidimo že prej

Ker se že 11 leto ukvarjam z naložbami v plemenite kovine, verjamem, da je varčevanje v zlatu in srebru, ki se jih ne da multiplicirati v neomejenih količinah ali varijacijah eno izmed redkih alternativ, ki bodo vašim prihrankom ohranjali vrednost in kupno moč. Še bolj v času strukturnih šokov, ki prihajajo. 

V plemenite kovine lahko vlagate tudi z manjšimi mesečnimi zneski, vendar morate biti pozorni na kar precej dejstev, preden se odločite za varčevanje. V podjetju Elementum smo razvili vrhunske produkte za varčevanje v plemenitih kovinah. Več o njih lahko preberete na spletni strani www.elementum.si. Prav tako pa smo dostopni na brezplačni številki 080 59 2009. 

KDOR HOČE NAJDE POT, KDOR NOČE NAJDE IZGOVOR!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.