petek, 6. julij 2012

Odkup zlata, odkup loma - Zakaj Slovenija nikoli ne bo postala Švica?

Odkup zlatega in srebrnega nakita, prstanov, verižic je v Sloveniji postalo popularno že pred vsaj dvema letoma. To je ravno v času, ko se je na eni strani cena zlata in srebra zelo povečala in po drugi strani zelo poglobila gospodarska kriza. Podobno situacijo sem v tem tednu, še bolj izraziteje opazoval, ko smo potovali po Hrvaški. V še tako majhnem kraju je bilo več trgovin, ki so odkupovale zlato in srebro, kot pa navadnih trgovin s prehrano. Vzroke zakaj je tako lahko najdemo v tragičnih izgubah služb velikega števila zaposlenih na eni strani in zelo dober zaslužek organizatorjev trgovin, ki odkupujejo lomljeno zlato in srebro in s tem zelo agresivno promocijo odkupa s ciljem hitrega zaslužka.
Ta trend je pospešila še rast borzne cene zlata in srebra, saj premalo informirani ljudje sklepajo, da je sedaj pravi trenutek za odprodajo. Le ti se ne zavedajo, da se kriza v razvitih državah še zaostruje, zadolženost držav se vedno hitreje povečuje, količina denarja izdanega s strani centralnih bank v obliki odkupov obveznic, se zaradi reševanja pred bankroti finančnih institucij in držav pre-hitro povečuje. Vse to mogoče kratkoročno pomirja trenutno stanje, vendar že srednjeročno tak način reševanje prav gotovo ni učinkovit in zelo povečuje možnost inflacije.
Potrebno se je zavedati, da večina priznanih finančnih analitikov napoveduje nadaljnjo rast cen zlata in srebra, zato je nesmiselno danes odprodajati vašo družinsko zlato in srebro, razen, če to resnično ni izhod v zadnji sili.
Na mojih poteh opažam veliko razliko med Slovenijo in Švico. V Švici ne najdeš tako pogosto trgovine, kjer odkupujejo lom zlata in srebra, saj se verjetno zavedajo, da jih je ravno lastno zlato, srebro in finančno premoženje naredilo neodvisne od celega sveta. V Švici danes zbirajo podpise za razpis referenduma, kjer bi prepovedali švicarski centralni banki, da bi kadarkoli v prihodnje odprodala svoje zlate zaloge, ter da bi bili vsi Švicarski franki v prihodnje pokriti vsaj z 20% zlata deponiranega v Švicarski centralni banki. Kaj takega v Sloveniji ni zaslediti, rajši se gleda na kratkoročne dobičke. Kako pa gledate na dobičke vi sami?

Ali ste vedeli, da je srebro v času povečane inflacije celo bolje ohranjalo realno vrednost kot zlato?

Zanimivi članki: