četrtek, 28. januar 2010

Nakup zlata 1 gram, 10 gramov ali 100 gramov?

V zadnjem obdobju smo prejeli kar nekaj klicev strank, ki se prvič odločajo za nakup zlata, njihova želja pa je redno mesečno vlaganje v zlato. Njihovo glavno vprašanje, ki se jim zastavlja pa je, ali naj se odločijo za nakup zlata oz. zlatih palic mase 1 gram ali zlata oz. zlatih palic večjih mas ali tež.

Moje nakupno priporočilo je, da najprej primerjajo cene zlata na gram pri nakupu 1 gramske zlate palice, 10 gramske zlate palice in 100 gramske zlate palice. Dejstvo je, da povsod cena zlata na gram upada, večja kot je palica. Okvirno lahko rečemo, da je nakup 10 zlatih palic po 1 gram zlata nekje 30% dražji kot nakup 1 zlate palice mase 10 gramov. Nakup 100 zlatih palic po 1 gram zlata pa je približno 40% dražji od nakupa 1 zlate palice mase 100 gramov. Postavlja se vprašanje zakaj bi se pri planiranem nakupu 10 gramov zlata želeli odpovedati dodatnim 3 gramom, oz zakaj bi se ob planiranem nakupu 100 gramov zlata želeli odpovedati kar 40 dodatnim gramom za isti znesek?

Strinjam se, da če želite mesečno vlagati v plemenite kovine približno 50€ ali 100€, bo mesečni nakup 10 gramske ali 100 gramske zlate palice nemogoč. Vendar priporočam, da raje denar prihranite in čez mesec ali dva kupite zlato palico z večjo maso in tako prihranite. Glede na to, da je razlika pri ceni na gram v primerjavi z nakupom 1 gramske palice ali 10 gramske palice tako velika (cca. 30%), boste ceneje kupili vaše zlato, kljub morebitni rasti cene v obdobju, ko varčujete za nakup večje enote.

Drugi razlog smiselnost nakupa 1 gramskih palic, ki se vam postavlja je likvidnost v primeru večjih svetovnih finančnih sprememb. Se strinjam, da je ob morebitnih takih razmerah dobro imeti zlato v čim manjših enotah, vendar takrat zlato ne bo edino menjalno sredstvo. V času prve in druge svetovne vojne se je kot veljavno menjalno sredstvo uporabljalo tudi cigarete in čokolado. Pomembno je bilo, da so to menjalno sredstvo, ko denarja ni bilo sprejemali praktično vsi in da ga je bilo mogoče deliti. Tudi danes ko doživljajo finančni kaos v Zimbabveju, staje 1 kilogram kruha le 0,1 grama zlata. Zato menim, da bistveno višja cena zaradi nakupa 1 gramskih zlatih palic ni smiselna, saj je bolje kupiti večjo enoto in cenovno optimirati nakup, ter v primeru hipotetičnih gospodarskih in svetovnih kaosnih razmer raje večje enote takrat menjati za manjše enote ali zlatih palic, ali pa kakšnega drugega menjalnega sredstva, saj lahko takrat računate, da bi ob pametni menjavi, ker imate 30-40% zlata več lahko pridobili tudi 30-40% več drugih dobrin. Še enkrat želim opozoriti, da so to resnično izjemne situacije, ki se lahko zgodijo zelo redko, pa še to ne na celem svetu naenkrat in v enaki obliki.

Priporočam vam, da še enkrat razmislite o optimizaciji vašega nakupa. V kolikor želite dodatno mnenje, vam predlagam, da se dogovorite za brezplačno in individualno svetovanje pri pogodbenih partnerjih podjetja Elementum, ki jih lahko najdete na spletni povezavi s klikom tukaj, ali pa nam pošljete vaše kontakte z željo po dodatnem svetovanju s klikom tukaj.

Sorodni članki: