ponedeljek, 16. julij 2012

Pozor! Ponarejena zlata palica!

Bolj kot se povečuje cena zlata in povpraševanje po zlatu, bolj se povečujejo tudi riziki za vlagatelje, ki se odločajo za nakup zlata. V zadnjem času so se na trgu pojavili primeri ponarejene zlate palice, mase 1 kg. Trenutna borzna cena 1 kg čistega zlata se je v času pisanja članka gibala med 41 in 42 tisoč evrov. Zanimivo je, da gre v tem primeru za ponaredek zlate palice proizvajalca oz. kovnice Metalor iz Švice. Poleg vsega palica normalno vsebuje serijsko številko, po navedbah pa so zraven ponarejevalci priložili tudi certifikat. Material, ki naj bi v tem primeru zamenjal zlato naj bi bil volfram, ki ima zelo podobno gostoto in težo kot zlato.
Navzven je takšne ponaredke zelo težko najti, saj njihova zunanja oblika ni nič drugačna od prave zlate palice. V tem primeru se je lahko ponaredek ugotovil le, ko se je zlata palica poplnoma prerezala, kar se jasno vidi tudi na slikah.
Največji riziko je, da vlagatelji kupijo take palice na t.i. črnem ali sivem trgu oz. preko interneta, kjer se običajno srečuje ponudba in povpraševanje 'enkratnih' oz. priložnostnih kupcev in prodajalcev, saj lahko zunanji izgled in priložena dokumentacija (npr. certifikat) ne ustrezata dejanski čistini zlata v palici.
Kako se zaščititi? Da gre za ponaredek lahko posumite, ko vam nekdo ponuja zlato palico po zelo nizki prodajni ceni, npr. po ceni, ki je nižja od borzne cene za več kot 5%, saj se prodajne cene zlatih palic (ki so proizvedene v kovincah z good delivery statusom) gibljejo vedno nad borzno ceno.
V prihodnosti se na trgu plemenitih kovin pričakuje porast goljufij, zato vam priporočam, da naložbeno zlato in srebro kupujete od preverjenih ponudnikov na trgu, ki imajo direkten stik s kovnico, katere zlate in srebrne palice tudi ponujajo na trgu. 
Na vprašanje kaj raje kupujete, cenejši ponaredek ali malo dražji original, odgovor z moje strani verjetno ni potreben, saj vas lahko šola pri nepravilni odločitvi zelo drago stane! Ali pa ste mnenja, da se vam to tveganje izplača?

Sorodni članki:
Nakup zlata 1 gram, 10 gramov ali 100 gramov?
Odkup zlata in srebra

1 komentar:

  1. Žal se premalo zavedamo vseh nevarnosti, ki pretijo na nas, saj sem danes na italijanski Rai 2 gledal oddajo o najbolj zastraženem kraju na svetu Ford Knox, kjer je bila povedana celotna zgodoivina in kako so samo enkrat v letu 1953 v spremstvu senatorja in 6 kongresnikov iz Kentuckyja ter nekaterih novinarjev, lahko pregledali vsebino enega majhnega dela te utrdbe, kaj pa skrivajo drugi prostori je pa še eno neodgovorjeno vprašanje več. V oddaji so razni intervjuji z nekdanjimi zaposlenimi v Ford Knoxu, saj so nekateri celo narisali tloris zgradbe in na podlagi pregledane celice in števila zlatih palic v njej, saj so po specialni tehtnici, ki se za to uporablja odkrili, da so palice tehtale precej pod 12 kilogrami, ki bi jih praviloma morale tehtati. Tako, da se dejansko sploh ne ve točnega števila palic, ki so v Ford Knoxu ali pa so bile že pred časom prodane drugim državam in ga je tam shranjenega mnogo manj od deklariranega števila.
    V oddaji omenjajo, da je v tej utrdbi še nekaj veliko večjega in pomembnejšega, kot je zlato, saj so bilo omenjeni tudi nekateri dokumenti, kot so Magna Carta, Izjava o neodvisnosti, Ustava Amerike, diamanti, zdravila, droge, itd...

    OdgovoriIzbriši

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.