ponedeljek, 26. maj 2014

Ugoden trenutek za vstop na trg zlata in srebraV zadnjem času se je zgodilo kar nekaj zanimivih dogodkov, zaradi katerih so naložbe v zlato in srebro postale izjemno atraktivne.
Pojdimo k bistvu.

1. Državne preiskovalne komisije (nemški BaFin, britanski The Financial Conduct Authority,..), ki preiskujejo manipulacije na trgu zlata in srebra so ugotovile velike nepravilnosti in vplivanje na cene z namenom pridobitve neupravičenega dobička. Glavni osumljenci manipuliranja so banke in sicer: Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Bank of Nova Scotia and Société Générale. Škandal je hujši kot pri manipulacijah z Liborjem, kjer so banke oglobili z milijardnimi kaznimi.

2. Ugotavljajo, da se je manipuliralo med 2010 in 2013. Kar sovpada z obdobjem padanja cen zlata in srebra. Torej lahko ugotovimo, da če manipulacije ne bi bilo, bi bile cene danes bistveno višje. (članek)

3. Banka Barclays bo zaradi manipulacij morala placati vec kot 43,8 mio $, kar ni nič proti zaslužkom ki jih je ustvarila. Zaradi manipulacij z obrestno mero LIBOR, je bila ista banka kaznovana z 450 mio $. (članek) Vendar verjamem, da je to šele začetek. Deutsche Bank pa je zaradi ugotovitev s strani Bafin celo iztopila iz kroga bank, ki dnevno fiksirajo ceno zlata in srebra.

4. Po 14.8.2014 ne bo več dnevnega fiksiranja cen srebra in tako tudi možnosti za tovrstno manipulacijo. (članek)

5. Indija, ki je skupaj z Kitajsko največji kupec zlata na svetu bo znižala carine na uvoz zlata, ki jih je v letu 2013 zalo povečevala. (članek)

6. Evropska centralna banka napoveduje uvedbo nestandardnih ukrepov. To lahko pomeni tudi odkupovanje državnih obveznic v višini 85 mrd€ mesečno ali ponovno znižanje obrestne mere.

6. Z manjšimi odkloni je sicer cena zlata v veliki povezavi s količino denarja v obtoku (graf zgoraj). Trenutno je cena zlata za 30% nižja, glede na običajno povezavo med količino denarja in ceno. To dejansko označuje veliko podcenjenost zlata, glede na normalne razmere.

7. Nenazadnje, pa se tudi znan vlagatelj Soros umika iz bančnega sektorja, saj je odprodal naložbe v Citi Group, J.P.Morgan, Bank Of America (članek). Med drugim so to banke, ki manipulirajo z LIBOR-jem.

To je samo 7 razlogov, ki jasno kažejo trend na trgu zlata in srebra v prihodnje.

Resnično zabavno je tudi brati v nekaterih časopisih, kjer pravijo, da so napovedali pok balona pri zlatu. Moje osebno stališče je, da do pravega balona sploh ni prišlo in da padec cen zlata in srebra v obdobju med 2011 in 2013 ne moremo enačiti z klasičnim pokom balona, kjer cene padejo zaradi drastičnega upada povpraševanja. Med 2011 in 2013 so cene upadle zaradi manipulacije, kar navajajo tudi preiskovalne komisije.

Še bolj pomembno se mi zdi opozoriti na še vedno napihajoč se balon državnih obveznic in javnih dolgov, ki se je že napihnil preko realnih meja in se še vedno napihuje, brez realne podlage, da bi se ti javni dolgovi kadarkoli vrnili na normalen način, to je z javnimi presežki v proračunih.

Ne delajmo si utvar, da se bo vse dobro končalo.

Še nikoli v zgodovini nismo bili v takšni situaciji.
Ne čakajte in jo izkoristite sebi v prid.
Ali pa je bolje da še malo počakate, saj bo jutri vse bolje, kot nam že cel cas obljubljajo evropski politiki in komisarji.
Razmislite...

Pa še en komentar bivšega ameriškega predsednika o največji finančni krizi:

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.