sobota, 23. januar 2010

Sami poskrbite za svojo prihodnost in ne računajte na pomoč države!

Včeraj sem v častniku Finance prebral izredno zanimiv članek avtorja Jože P. Damijana, kjer je avtor podal konkretne številke v kakšni meri MF načrtuje zmanjšati proračunske izdatke in povečati prejemke, da bi primanjkljaj znižali na sprejemljivo raven 3% BDP. Za zvišanje prejemkov so navedeni naslednji viri: dvig stopnje ddv za eno odstotno točko v letu 2011 in še za eno v letu 2012, zvišanje trošarin na cigarete, elektriko, kurilno olje. Za znižanje odhodkov pa naj bi znižali maso plač v javnem sektorju za 5%, znižali tekoče in investicijske stroške, spremenili formulo za usklajevanje pokojnin in racionalizirali javne transferje. Ob tem je avtor navedel, da se je Slovenija samo med januarjem in septembrom leta 2009 zadolžila iz 7.1 na 12.2 milijarde €. V letu 2010 naj bi se dodatno zadolžili za 3.6 in v letu 2011 za 2.6 milijarde €. Breme odplačevanja že najetih dolgov in obresti na glavnico, pa naj bi znašalo leta 2010 2.3 milijarde € in leta 2011 1.5 milijarde €. Ob teh številkah se nam lahko enostavno zvrti in poleg zmanjševanja odhodkov in povečevanja prihodkov za tekoče potrebe, bo potrebno še dodatno varčevanje za plačilo obresti in glavnice že najetih posojil.
Avtor na koncu zaključuje: 'Ja, težki časi so pred nami. Še pred dvema letoma smo bili preponosni, da bi prodajali srebrnino tujcem. Danes nam tudi popolna razprodaja državnega premoženja ne pomaga več. Glede na to, da tudi iz privatizacije iz obupa ne moremo pričakovati kakšnih velikih učinkov, lahko torej računamo samo še na čudež.' Slovenija velja za manj zadolženo državo, torej je stanje v bolj zadolženih državah še bolj kritično!
Če to reče bivši minister za razvoj in profesor EF v Ljubljana, član Inštituta za ekonomska raziskovanja, moramo vsi, te izjave zelo resno sprejeti in se vprašati, ali lahko v prihodnje sploh še računamo na pomoč države. Moje mnenje je, da bo država še bolj prenašala finančno breme na svoje državljane v smislu dodatnih davkov, nižjih pokojnin, manjših brezplačnih pravic v zdravstvu, plačljivem šolanju ipd. Tega sicer nobena vlada ne želi, temveč preprosto ne bo imela druge možnosti, saj bo reševala samo sebe in napake vseh vladnih ekip v preteklosti. To lahko že opazimo v sosednji Hrvaški.
Zato je že danes nujno potrebno, da sami pri sebi znižamo odhodke in poizkusimo povečati prihodke, ter razliko namenimo za lastno in individualno povečevanje promoženja. Prvi cilj oz. vprašanje ki si ga moramo zastaviti je kako in v kakšni meri moramo privarčevati za svojo pokojnino. Dejstvo je, da se življenjska doba daljša, da je vedno večju delež upokojencev glede na zaposlenega, in da se vaša pokojnina še dodatno že dolgo financira iz proračuna in da bo delež državne pokojnine vedno manjši. Kdor individualno resno še ne razmišlja in verjame, da bo za vse poskrbela država, si sem sebi koplje jamo, saj mu na koncu ne bo pomagal nihče, tudi država ne, ker bo že sama v velikih težavah.
Kaj narediti? Predlagam, da si takoj poiščete strokovnjaka, s katerim se lahko pogovorite o tem vprašanju. V najkrajšem možnem času naredite analizo vaše situacije oz. analizo vašega premoženja, ter analizo potrebnih korakov ki jih morate narediti, da rešite še pravočasno problem pokojnine, ki se bo dotaknil vsakega posebej. Za vse nas so najlažje dostopni načini varčevanja v banki, delnicah, obveznicah, različnih vzajemnih in pokojninskih skladih, v zlato in srebro, ter nepremičnine. Pred odločitvijo kam investirati vaše prihranke, se morate zavedati tudi prihodnjih težav javnih primanjkljajev, ki so prepogosto vodili v destabilizacije gospodarstev. Ne špekulirajte! V prvi vrsti pazite na zaščito in ohranjanje realne vrednosti vašega premoženja ob sprejemanju določenega rizika. Zavedajte se da je danes vsaka naložba rizična, tudi tista, ki je včasih veljala za varno!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.