ponedeljek, 23. julij 2012

Zlato prinaša boljše obresti kot nemške obveznice!

Prav ste slišali. Zlato, ki pravzaprav ne prinaša nobenih obresti ima 'boljši denarni tok' kot pa nemške enoletne obveznice, ki so bile izdane v decembru 2011 oz. januarju 2012. Dejanska zahtevana donosnost teh obveznic je bila (minus) – 0,076%. Torej, če ste želeli Nemčiji posoditi vaš denar, ste bili popolnoma zadovoljni, če ste ob vložku 10.000€ po enem letu dobili nazaj samo 9.924€. Trenutna letna donosnost investicije v zlato v času pisanja članka je 17,5%. Seveda se je potrebno zavedati, da se letna donosnost zlata stalno spreminja in da je lahko tudi nižja, ter v določenih obdobjih tudi negativna. Kako nihajo cene zlata, si lahko pogledate tukaj
zlato in srebro
Kaj naj bi si ob tem lahko mislil nekdo, ki se veliko ne ukvarja s financami? Kako je sploh mogoče, da ti nekdo posodi denar in ti zato, ker ti ga je posodil želi plačati še nekaj evrov? Tukaj ni prav nobene ekonomske logike. To je možno le, če so vlagatelji resnično tako prestrašeni, da ne vedo kje in kako varno naložiti svoj denar. Zanimiv je tudi podatek, da velika podjetja raje svoje depozite zaupajo centralni banki direktno in vedno manj poslovnim bankam. Konkretno: Siemens je položil pri ECB preko 500 milijonov €. Tudi v Švici so v maju letos izdali 3-mesečne menice z obrestno mero (minus) -0,62% letno. Sklepamo lahko, da je realna situacija resnično zelo težka in to v vseh državah EU, kot tudi v Švici in ZDA. Zato je zelo pomembno, da se zavedamo in svoje premoženje razpršimo. Razpršitev je najboljša zaščita. Ravno v razmerah nominalnih in realnih negativnih obrestnih mer, pa gledano skozi zgodovino vlagatelji več povprašujejo po investicijskem zlatu in srebru. Glede na veliko zadolženost ZDA in držav EU, se v kratkem ne pričakuje velikega povečanja obrestnih mer, saj bi s tem zelo povečali stroške za plačilo obresti v državnih proračunih, ki se že tako in tako utapljajo v velikih dolgovih. Ker dolgoročna rešitev ni na vidiku sem mnenja, da bomo priča realno negativnim obrestnim meram še kar nekaj let.
V kolikor ste podobnega mnenja in svojega premoženja še niste razpršili v plemenite kovine, ter vas zanima nakup fizičnega zlata ali srebra se lahko o tem pogovorimo na brezplačnem terminu. Za dodatne informacije o naložbah v zlato in srebro, pa priporočam ogled spletne strani podjetja Elementum.

Sorodni članki:
20 razlogov zakaj investirati v zlato!
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.