ponedeljek, 18. marec 2013

Privatizirati dobičke, nacionalizirati izgube!

Nekaj takega se prav sedaj dogaja na Cipru. Za rešitev bank z izpostavami na Cipru naj bi levji delež prispevali tudi varčevalci teh bank. Natančno v kakšni obliki bo sicer pokazal čas, vendar pa lahko predvidevamo, da se kaj podobnega zgodi tudi v kakšni drugi državi, ki bi zaprosila za finančno pomoč znamenito 'trojko'.
Kaj lahko kot individualni vlagatelji sploh naredimo? Predvsem je pomembno, da razpršimo svoje premoženje in da večino svojih prihrankov nimamo samo v banki. V izgib nepredvidenim 'bančnim počitnicam', ki jih sedaj zaradi zaprtja doživlja Ciper, priporočam, da del vašega premoženja investirate v zlato in srebro, saj vam bo taka naložba omogočila boljšo likvidnost, ki bi bila samo z prihranki na banki gotovo zelo okrnjena.
Predstavljajte si, da bi bile banke zaprte dva tedna, v tem obdobju bi morali plačati vaše položnice za elektriko, komunalo, vrtec, davke, ipd. Seveda, če položnic ne plačate veste kakšne so lahko sankcije.
Kako pa 'bančne počitnice' vplivajo na podjetje. Kljub temu, da je podjetje dobro stoječe, to podjetje v tem času ne more plačati materiala, plač zaposlenim, davka državi, ipd. Kakšne težave to pomenijo za podjetje, si lahko kar predstavljamo.

V času finančne krize, ki traja že pet let, smo se lahko naučili, da 'je pravilo, da ni pravil'. Kaj je bilo včasih normalno danes več ni. 
Sistemskemu tveganju, ki je danes aktualno v Cipru se lahko podjetja in posamezniki izognejo z razpršitvijo premoženja. Optimalna zaščita premoženja te vrste je investicija v zlato in srebro, ki predstavlja visoko likvidno naložbo, ki na srednje do daljše obdobje ohranja realno vrednost vašega premoženja. Cena zlata in srebra glede na višino javnih dolgov, težave v finančnih institucijah in ogromnih proračunskih primanjkljajih, že dolgo ni bila tako ugodna, zato osebno ocenjujem obdobje, kot izjemno ugodno za nakup zlata in srebra.
Za vse informacije zakaj in kako investirati v zlato in srebro smo vam v Element-umu seveda na voljo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.