četrtek, 16. april 2015

Bančni depozit ali zlato?

Pred kratkim sem odkril zelo zanimivo spletno stran: www.global-rates.com, kjer si lahko na enem mestu vsak pogleda kakšne obrestne mere imajo največje svetovne centralne banke. Negativno obrestno mero in sicer -0,75% ima Švicarska centralna banka in Švedska centralna banka z -0,25%. To pomeni, da morajo vsi, ki imajo depozit pri Švicarski centralni banki, za ta depozit dejansko plačati. Finančni svet se tako  postavlja na glavo, saj sedaj nekateri torej že plačujejo, da imajo lahko denar na banki.
Na drugi strani pa lahko na isti strani vidimo, da je 1 mesečni in 3 mesečni LIBOR močno negativen (-0,8%), prav tako je negativen že 1 mesečni EURIBOR in sicer -0,029%, 3 mesečni EURIBOR pa bo kot vse kaže tudi zelo hitro postal negativen. Za vse lastnike kreditov je to zelo dobra novica, saj se jim obroki za kredit trenutno še zmanjšujejo.
Na spletni strani www.denarnisupermarket.com lahko pogledate ponudbo depozitov različnih bank. Obrestne mere za vezano vlogo 10.000€ se gibljejo do max 1.4% na leto. V povprečju pa za 1 leto vezan denar v višini 10.000€ vlagatelj prejme letno cca. 1% oz. 100€.

Morda ste razmišljali o alternativah. Ena izmed bolj zanimivih alternativ je tudi vlaganje v zlato. Res je, da z naložbo v zlato izpostavite nihanju tečaja. Vendar je naložba v zlato v primerjavi z letnim depozitom neprimerljivo bolj likvidna. Prav tako je cena v primerjavi z letom 2012, ko je bila cena zlata rekordno visoka za danes za današnje kupce zelo ugodna.

V podjetju Elementum smo zato za vas pripravili še posebej ugodno možnost varčevanja v zlatu za majhne zneske in sicer od 25€ naprej, brez obveznosti rednih mesečnih vplačil. Več si lahko preberete na povezavi Aurora - varčevanje v zlatu. Če bi primerjali nakup 1g zlate palice in nakup 1g zlata preko varčevanja v  Aurori lahko na ta način 1 gram zlata kupite več kot 20% ceneje. Ponudbo zlatih palic kovnice Umicore, ki se ponaša z najdaljšim statusom 'good delivery' na svetu si lahko pogledate na novi spletni trgovini podjetja Elementum, ne spreglejte pa tudi še posebej ugodne (časovno in količinsko omejene) ponudbe v rubriki akcijske cene.

Kako hitro lahko iz deflacije zaradi prevelikega tiskanja denarja preidemo v visoko inflacijo, pa prikazuje spodnji graf.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.