petek, 28. september 2018

Cene zlata in srebra na 50 letnem dnu!

Res je, da so cene zlata in srebra v nominalnih številkah višje kot pred 50 leti, vendar se je potrebno zavedati, da smo z 100 enotami denarja pred 50 leti kupili bistveno več, kot bi z enakimi 100 enotami denarja kupili danes
V Sloveniji, smo to še najbolj opazili, ko smo menjavali eno valuto z drugo, to je tolar z evri.

Če še bolj natančno pogledamo, se boste verjetno strinjali z menoj, da zelo verjetno obstaja tudi razlika med statistično inflacijo in realno inflacijo, čeprav morda ne veste zakaj. Obstaja zanimiva spletna stran in sicer  http://www.shadowstats.com/, ki meri različno merjenje statističnih podatkov v Ameriki. Med drugim pove, da se je model izračunavanja inflacije v Ameriki od leta 1980 spremenil kar 14 krat. Ali se je spreminjal na 2.7 leta zato da prikaže dejansko stanje inflacije ali zmanjšuje realne številke, si odgovorite sami. Kar je pa dejansko zanimivo, je podatek, da je bila v ZDA statistična inflacija na letni ravni 2,9% (saj podatek ne vključuje rasti cen hrane in energentov), po načinu izračunavanja inflacije iz leta 1980, pa naj bi bila inflacija celo višja od 10% .

Torej ob upoštevanju formule izračuna inflacije iz leta 1980, pridemo do zanimivega prikaza realnih cen zlata. 

Dejansko je bila najvišja cena zlata dosežena leta 1980, kjer je preračunano v današnje cene znašala 12.687$ za 31,1035 grama oziroma 1 unčo. Danes znaša cena 1.184$. Da bi se cene izenačile z zgodovinskim vrhom bi morale zrasti za več kot 10-krat (1.000%)!   


Pri srebru je viden še večji ekstrem. Leta 1980 naj bi bila najvišja cena 31,1035 grama oziroma 1 unče srebra neverjetnih 683$. Danes je cena te iste enote, manj kot 14,50$. Da bi cena srebra ponovno dosegla zgodovinski vrh bi morala zrasti za neverjetnih 47-krat (4.700%)!




Neverjetno kako sta bila takrat zlato in srebro draga, kajne?
Lahko pa obrnemo trditev drugače. Neverjetno, kako je pa danes cena zlata ali srebra nizka.

Še posebej, če vemo, kako se je od leta 2003 povečevala količina denarja v obtoku.

Zaključke povzemite sami. V kolikor pa vas je zamikal nakup zlata ali srebra se lahko obrnete po nasvet na podjetje Elementum (brezplačna številka 080 59 2009, spletna stran www.elementum.si), ki že več kot 12 let rešuje vprašanja kako pravilno opraviti svoj prvi nakup naložbenega zlata ali srebra.

Članek sem povzel po članku iz spletne strani: https://goldsilver.com/blog/its-official-gold-silver-prices-now-at-inflation-adjusted-50-year-lows/

Zanimivo branje: Pade lahko, zrasti mora!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.