nedelja, 11. november 2018

Gorivo rast za 10%, Obresti 0.35%, Inflacija 2.2%

V zadnjem času imam občutek, da cene goriv stalno rastejo. Kaj pa menite vi?
Zato, da bi preveril svoj občutek sem preveril nekaj različnih virov podatkov in ugotovil naslednje:

Cena 95 oktanskega bencina je v zadnjem letu zrasla za 3%, dizel pa se je v enem letu podražil kar za 10%! (vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj)Če je dizel zrasel za 10%, koliko so pa v povprečju zrasle vse cene v zadnjem letu?
To si lahko pogledamo na statističnem uradu in ugotovimo, da so v Sloveniji cene zrasle za 2.2%. Več podatkov o rasti cen si lahko pogledate na www.stat.si.Ugotovim, da je uradna splošna povprečna rast cen nižja od rasti cen bencina in dizla. Kaj pa plače?
Super, plače v povprečju rastejo hitreje, kot splošna povprečna rast cen, vendar počasneje kot cene bencina in dizla. Potem me pa zanima še primerjava, inflacije z depoziti na banki. Najbolj relevantna primerjava je na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije. Zaradi lažje primerjave sem vzel znesek 10.000€ in doba varčevanja 13 mesecev. Rezultate sem razporedil od najboljšega navzdol.Najboljša banka ponuja 0.90% na leto za 13 mesecev vezan depozit. 5 najboljša banka ponuja samo še 0.35%.

Kaj ugotavljam? Če že dam vezati denar, je donos čez 13 mesecev manjši, kot zrastejo v povprečju vse cene v enem letu. Kako je pa z primerjavo rasti cen dizla in depozita, pa raje ne napišem. 

Še en zanimiv podatek. Za en liter dizla smo pred 10 leti plačali 0,99€, danes 1,35€ (na avtocesti še malo več), to je 36% rast, cena zlata pa je v 10 letih zrasla iz 18,67€ za gram na 34,30€ za gram, to je 83% rast. (vir: LBMA)

Ali ste že razmišljali o mesečnem nakupu zlata? Več si lahko preberete na povezavi spodaj.

 Mesečni nakup zlata

Z veseljem sem vam dosegljiv glede dodatnih vprašanj o varčevanju v zlatu ali srebru.

Zanimiv članek: Cene zlata in srebra na 50 letnem dnu

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.