petek, 5. februar 2010

Zakaj danes kupiti zlato in srebro?

Ravnokar smo doživeli večji nihaj navzdol na delniških trgih, kot tudi nihaj cene zlata in cene srebra. Razlogov za nihaje je veliko, zato predlagam, da ne gledamo ozko, vendar poizkušamo videti situacijo širše. Razložiti želim, zakaj vsak tak nihaj lahko pomeni dobro priložnost za nakup zlata in nakup srebra. Primerjajmo potencial globalnega delniškega trga, kot tudi potencial trga zlata in trga srebra. Poudariti želim, da je to moj osebni pogled zato predlagam, da se vsak pred investicijo posvetuje s premoženjskim svetovalcem!
1. Nezaposlenost: Na podlagi obvestil statističnih uradov, lahko ugotovimo, da se nezaposlenost še vedno povečuje tako v Sloveniji, kot drugje po svetu. Menim, da glavnega vala povečevanja nezaposlenosti še nismo doživeli, saj skoraj bankrotirane države še niso začele z odpuščanjem v javnem sektorju. Odpuščanje je jasen signal, da gospodarstvo še ni v pravem zagonu in da resničnega konca recesije še ni.
2. Dobički podjetij: Predvsem zaradi velikih državnih subvencij, danes nimamo realne slike uspešnosti podjetij. Pogosto so podjetja dosegla dober oz. boljši poslovni rezultat prav zaradi državnih pomoči. Seveda vedno obstajajo tudi svetle izjeme, ki izkoristijo krizo sebi v prid. Glede na zmanjšanje državnih pomoči se bo letos in naslednje leto pokazalo kako so podjetja dejansko zmožna preživeti. Ker so dobički majhni ali pa jih sploh ni, ne moremo pričakovati visokih donosov na delniških trgih.
3. Zadolževanje držav: V letu 2009 smo doživeli pravo eksplozijo javnega zadolževanja. Že tako zelo zadolžene države do dosegale proračunske primanjkljaje 5, 10, 15% BDP. Preveliko zadolževanje se bo verjetno nadaljevalo tudi v letu 2010 in 2011. To presega vse razumne meje. Naštejte mi 5 držav, ki so v zadnjih 20 letih realno zmanjšale svojo zadolženost in naštejte mi 20 držav, ki so jo povečale. Kaj je lažje? Teoretično je lahko znižati zadolžitev, praktično pa zelo težko! Če države nimajo več možnosti odplačevanja dolgov, običajno pride do razvrednotenja valute, hiperinflacije, vojne in podržavljanja podjetij. Primeri: Jugoslavija, Argentina, Nemčija v času prve svetovne vojne, Zimbabve, Islandija, če naštejem nam najbolj znane.
4. Bančni sektor: Danes lahko z gotovostjo rečemo, da bančni sektor ni v najboljši kondiciji. Verjetno ga tudi v prihodnje čakajo težki časi, saj veliko odpuščenih delavcev ne bo moglo vračati posojil, prav tako to velja za podjetja in za države. Novih depozitov prebivalstva, podjetij in držav, pa verjetno zaradi krize ne bo v izobilju. Torej bodo banke v t.i. likvidnostni pasti, saj bodo morale ohranjati kapitalsko ustreznost, brez prilivov od vračil kreditov in brez prilivov s strani depozitov. Zaradi odpisov slabih posojil bodo nekatere banke kapitalsko neustrezne, zato jih bodo lastniki morali kapitalsko podpreti z dokapitalizacijo ali pa jih zapreti. Se še spomnite primera Lehman Brothers v ZDA ali Islandskih bank ali Hypo banke v Evropi. Zelo verjetno je, da se bo zmanjšalo zaupanje v banke in v papirnati denar. Ker naložba v fizično zlato in fizično srebro pomeni nakup realne vrednosti, bo povpraševanje po tovrstnih naložbah ostalo na visokih nivojih tudi v prihodnje. Ne smemo pozabiti tudi finančnih derivatov, ki pomenijo veliko grožnjo celotnemu finančnemu sistemu.
Obstaja še veliko dodatnih razlogov na katere moramo biti še posebej pozorni in jih bom poizkusil razložiti v ostalih člankih. Torej lahko v prihodnje pričakujemo povečevanje nezaposlenosti, manjše dobičke podjetij, prevelike stopnje zadolževanja držav in še večje težave bančnega sektorja, zato je realno pričakovati, da se bo investicijsko povpraševanje po zlatu in srebru še povečevalo. Priporočam vam, da čim prej tudi vi zaradi zaščite vaše premoženje in ga en del investirate v zlato in srebro. Da ljudje po svetu in v Sloveniji tudi ob korekcijah cen zlata in srebra, le tega še dokupijo, je jasen znak, da se zaupanje v delniške trge še ni povrnilo. Zato so vsaki nihaji pri cenah zlata in srebra, tudi zaradi zgoraj navedenih razlogov dobrodošli.
P.S. Priporočam vam, da še enkrat razmislite o optimizaciji vašega premoženja. V kolikor vas zanima nakup zlata oz. nakup srebra ali pa želite dodatno mnenje, vam predlagam, da se dogovorite za brezplačno in individualno svetovanje pri pogodbenih partnerjih podjetja Elementum, ki jih lahko najdete na spletni povezavi s klikom tukaj, ali pa nam pošljete vaše kontakte z željo po dodatnem svetovanju s klikom tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vašega mnenja, predloga ali vprašanja na temo članka ali bloga na splošno.