nedelja, 28. februar 2010

Zanimivi podatki

V času velikih gospodarskih sprememb pogosto izgubimo občutek za razmerja raznoraznih agregatov. Spodaj si lahko ogledate različne zanimive podatke. Mnenje ali so razmerja še normalna in kako se bodo vrnila v normalna razmerja pa prepuščam vam. 
 • Velikost trga delnic v svetu 2008 – 57.000 mrd $ (januar 2007) 40.000 mrd $ (sep 2008)
 • Velikost trga obveznic v svetu 2007 – 66.000 mrd $
 • Ocena skupnega svetovnega javnega dolga 2011 - 42.200 mrd $
 • Trenutni skupni svetovni javni dolg - 32.700 mrd $
 • Zunanji dolg ZDA 2009 – 13.450 mrd $
 • Zunanji dolg Španije 2009 – 2.410 mrd $
 • Kitajske devizne rezerve 2009 – 2.399 mrd $
 • Primanjkljaj ZDA 2009 – 1.888 mrd $
 • Velikost zlatih rezerv vseh centralnih bank 12-2009 – 30.116 ton – 1.074 mrd $
 • Dodatni finančni paket spodbud s strani Obame in ameriškega kongresa v Januarju 2010 – 787 mrd $
 • Velikost ameriškega Troubled Asset Relief Program (TARP) v Oktobru 2008 – 700 mrd $
 • Povečanje Kitajskih deviznih rezerv 2009 – 453 mrd $
 • Velikost zlatih rezerv ZDA 12-2009 – 8.133 tone – 290 mrd $
 • Tržna kapitalizacija Microsofta – 251 mrd $
 • Tržna kapitalizacija Googla – 164 mrd $
 • Primanjkljaj Španije 2009 – 151 mrd $
 • Vrednost letne proizvodnje zlata 2009 (ocena) – 2356 ton – 84 mrd €
 • Tržna kapitalizacija Goldman Sachs – 80,3 mrd $
 • Vrednost investicijskega povpraševanja po zlatu (palice, zlatniki, ETF, ostalo) 2009 – 45,3 mrd $
 • Proračunski prihodki Slovenije 2009 – 20,58 mrd $
 • Vrednost letne proizvodnje srebra 2008 – 680 mio unč – 11.2 mrd $
 • Tržna kapitalizacija AIG – 3,3 mrd $ (v 4/4 2009 z 1 mrd $ izgube)
 • Vrednost investicijskega povpraševanja po srebru (palice, srebrniki) 2008 – 115.1 mio unč – 1.9 mrd $
V kolikor želite zaščititi vaše premoženje z plemenitimi kovinami oz. vas zanima kako kupiti zlato in srebro, vam predlagam, da se dogovorite za brezplačno in individualno svetovanje pri pogodbenih partnerjih podjetja Elementum, ali pa nam pošljete vaše kontakte z željo po dodatnem svetovanju.

sobota, 20. februar 2010

Kakšna bo prodaja srebra v naslednjih letih? Ali je nakup srebra dobra odločitev?

Želim vam predstaviti nekaj razlogov, zakaj bo prodaja srebra v prihodnje naraščala oz. zakaj je srebro na srednje do dolgoročno obdobje zelo perspektivna naložba.
Ali ste vedeli, da je srebro najbolj redka plemenita kovina. Najvišjo vrednost je srebro doseglo 17.01.1980 in je bilo vredno 52.50 $ za 1 unčo (31,1035g) to je 220% več kot danes! Ob upoštevanju inflacije 52,50 $ leta 1980 pomeni 250$ danes - 1430% več kot danes!. Med leti 1974 in 1979 se je s srebrom trgovalo v povprečju med 40 in 60$! Tudi letna proizvodnja srebra je kar 6x manjša od proizvodnje zlata. Poraba srebra v industriji se hitro povečuje predvsem uporaba v nano tehnologiji, medicini, industriji elektronskih komponent, srebro se uporablja v čistilcih za vodo in zrak, fotovoltaiki, akumulatorjih in baterijah ipd.
Zgodovinsko razmerje med zlatom in srebrom je 1:15, danes je to razmerje 1:68! Torej če bi danes upoštevali zgodovinsko razmerje 1:15, bi bila ob današnji ceni zlata 1.110$, današnja cena srebra 74$.
Primanjkljaj ponudbe srebra še že nekaj let zapolnjuje z že nakopanimi zalogami in reciklažo. Za srebro velja, da je 90 % že porabljenega in ga je zaradi nizke cene neekonomično reciklirati. Zlato je bilo med leti 1933-1976 v Ameriki prepovedano, medtem ko srebro ni bilo prepovedano še nikoli! Tudi Kitajska vlada javno preko medijev priporoča svojim državljanom nakup srebra.
Na podlagi zgoraj naštetih samo nekaj razlogov, lahko ugotovimo, da je potencial rasti pri srebru zelo velik in da je srebro v primerjavi z zlatom močno podcenjen.
V kolikor vas zanima več informacij o nakupu in prodaji srebra, zakaj je nakup srebra dobra odločitev in kako poteka prodaja srebra, vas vabim na spletno stran podjetja Elementum, kjer si o tej temi lahko še več preberete. Prav tako lahko na spletni strani podjetja Elementum pogledate kakšna je cena srebra danes in kakšne so bile cene srebra v zadnjih desetih letih.

Sorodni članki:

sreda, 17. februar 2010

Banka Goldman Sachs pomagala prikriti dolg Grčije

Skoraj ves svet danes govori o Grških finančnih težavah. Današnja situacija je le vrh ledene gore oz. večletnega prevelikega trošenja. Ali ste vedeli, da je ravno ameriška banka Goldman Sachs z prirejanjem podatkov pomagala skriti milijardo dolarjev javnofinančnega dolga Grčije in tako Grčiji omogočila izpolnitev Maastrichtskih kriterijev, ki so ji omogočili uvedvo skupne evropske valute - evro. Podrobnejši članek si lahko preberete tukaj. Kdo je Goldman Sachs? Preden odgovorim na to vprašanje naj pojasnim, da to ni edini primer, saj je tudi FED (Ameriška centralna banka) svetovala AIG prikrivanje podatkov. Več o tem lahko preberete tukaj. Ali ste vedeli, da je FED privatna ustanova? Da, prav ste prebrali, Ameriška centralna banka je privatno podjetje. Preberite tukaj. Ali veste kdo so ustanovitelji FED-a? To so:
 • Rothschild Bank of London and Berlin
 • Warburg Bank of Hamburg and Amsterdam
 • Lehman Brothers of New York
 • Lazard Brothers of Paris
 • Kuhn Loeb Bank of New York
 • Israel Moses Seif Banks of Italy
 • Goldman Sachs of New York
 • Chase Manhattan Bank of New York
Več lahko preberete tukaj in tukaj. Torej banka, ki je med ustanovitelji Ameriške centralne banke in je verjetno tudi danes še njena delna lastnica je Goldman Sachs, ki je pomagala prikriti podatke Grčiji in ostala nekaznovana. Svoje 'znanje' pa je verjetno delila tudi z FED-om in verjetno še z kakšno državo z šibkimi javnimi financami.
Vprašanje: Ali verjamete, da je stabilnost bank in finančnega sistema takšno kot se vidi 'od zunaj'? Zakaj mora država garantirati za bančne depozite, če je vse v najlepšem redu? Za vsak slučaj vam predlagam, da imate v svojem premoženju tudi nekaj zlata in srebra, ter se zaščitite z naložbo, ki ji vrednosti ne morejo uničiti že več kot 4000 let in se tako izognete morebitnim nepredvidljivostim v prihodnosti. Ali veste koliko valut obstaja na svetu že več kot 200 let? Več informacij zakaj kupiti plemenite kovine, ter kako kupiti zlato in kako kupiti srebro, pa lahko pridobite z klikom tukaj.

ponedeljek, 15. februar 2010

Zlato in srebro skozi čas ohranjata realno vrednost!


Sami lahko primerjate kako so v zadnjih 110 letih različne valute izgubljale vrednost glede na zlato. Ugotovimo lahko, da obstajata dve obdobji, ko so se valute še posebej in hitro razvrednotile.
Prvo obdobje je bilo v 30-ih letih prejšnjega stoletja, le nekaj let po veliki depresiji ki jo ima svet za največjo gospodarsko recesijo novejše dobe. Če to prvo veliko razvrednotenje primerjamo z današnjo situacijo, lahko pričakujemo v najslednjih nekaj letih velike pretrese na vseh valutnih trgih. Osebno menim, da zaradi velikih dolgov držav, podjetih, posameznikov obstaja velika verjetnost, da se to tudi zgodi.
Drugemu velikemu razvrednotenju valut pa smo bili priča v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko smo bili priča ukinitvi zlatega standarda, iranskemu konfliktu, ter pomanjkanju nafte. V 70-ih letih je vrednost zlata zrasla za neverjetnih 2.400% in vrednost srebra za 2.600%. Od leta 1980 do leta 2000 so valute v povprečju malo pridobile na vrednosti, vendar se je v tem obdobju zgodila velika revolucija, saj sta potrošnja preko realnih možnosti in želja po hitrem dobičku postala veliko večja vrednota kot varčevanje in potrošnja v okviru svojih zmožnosti. Posledica je današnja svetovna recesija, ki je po velikosti takoj za največjo recesijo med obema svetovnima vojnama. V kolikor opažate, da lahko za vaš denar vsak dan kupite manj in manj, ste ugotovili, da izgublja funkcijo hranilca vrednosti, ki ga zlato in srebro ohranjata že več kot 4.000 let.
V kolikor vas zanima kako kupiti zlato in srebro oz. ali pa želite še dodatne informacije, vam predlagam, da se dogovorite za brezplačno in individualno svetovanje pri pogodbenih partnerjih podjetja Elementum, ki jih lahko najdete na spletni povezavi tukaj, ali pa nam pošljete vaše kontakte z željo po dodatnem svetovanju s klikom tukaj. O tem, kako optimirati vaš nakup zlata ali srebra, pa si lahko več preberete tukaj.

torek, 09. februar 2010

Knjiga Generacija zlato - priporočljivo branje

Zanimiva knjiga za vse, ki ste že imeli slabo izkušnjo z hiperinflacijo v Jugoslaviji, ki je bila posledica prevelikih javnih dolgov in neodgovornega ravnanja vodilnih v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja. Prav tako pa je knjiga zanimiva za vse, ki želite praktične nasvete kako ravnati ob prihajajoči inflaciji, ki bo zelo verjetna posledica razvrednotenja denarja, ki jo lahko zaradi eksponentno naraščajočih dolgov pričakujemo v prihodnje. "Izbirate lahko med naravno stabilnostjo zlata ter poštenostjo in inteligenco politikov. In z vsem spoštovanjem do teh gospodov vam svetujem, da dokler obstaja kapitalistični sistem, izberete zlato." George Bernard Shaw.
Jürgen Müller v knjigi Generacija zlato prepričljivo opiše, zakaj morajo današnje generacije preskrbo za starost vzeti v svoje roke, da bodo brez škode prestale bližajočo se svetovno gospodarsko krizo in novo valutno reformo. Statistike kažejo, da več časa posvetimo odločitvi za nakup avtomobila ali vgradnjo kuhinje kot načrtovanju svoje lastne finančne preskrbe za starost. Ne gre le za vprašanje "investirati v srebro in zlato ali ne", pač pa za pregled celotne svetovne finančne situacije.
Paul Volcker, ki je bil predsednik FED-a med leti 1979 in 1987, ter današnji svetovalec ameriškega predsednika je aprila 2005 dejal: ''Ne vem, ali bo sprememba prišla s pokom ali s cviljenjem, oziroma ali bo prišla prej ali slej. Ampak glede na situacijo je verjetneje, da bo finančna in ne politična kriza tista, ki bo povzročila spremembo.''
Knjigo Generacija srebro in Zarota srebra lahko naročite preko spletnih strani podjetja Elementum z klikom (tukaj), ali se pozanimate o možnosti naročila pri vseh pogodbenih partnerjih podjetja Elementum, ki so navedeni (tukaj).

petek, 05. februar 2010

Cene zlata od 2001 do 2009

Kljub velikim nihanjem v razmerju med dolarjem in evrom, lahko ugotovimo, da je medvalutno nihanje nepomembno, v kolikor primerjamo rast cene zlata glede na različne valute. Ugotovimo lahko, da so v povprečju vse glavne svetovne valutemed leti 2001 in 2009 izgubljale proti zlatu v višini več kot 10%. V obdobju do 2009 smo doživeli izjemne donose na delniških trgih, prav tako pa smo doživeli izjemno velike korekcije na delniških trgih. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose, vendar lahko na podlagi trenutnih in predvidenih prihodnjih gospodarskih razmer z veliko verjetnostjo ugotovimo, da bo povpraševanje po zlatu in srebru v prihodnje ostalo na visokem nivoju!
P.S. Priporočam vam, da še enkrat razmislite o optimizaciji vašega premoženja. V kolikor vas zanima nakup zlata oz. nakup srebra ali pa želite dodatno mnenje, vam predlagam, da se dogovorite za brezplačno in individualno svetovanje pri pogodbenih partnerjih podjetja Elementum, ki jih lahko najdete na spletni povezavi s klikom tukaj, ali pa nam pošljete vaše kontakte z željo po dodatnem svetovanju s klikom tukaj.

Zakaj danes kupiti zlato in srebro?

Ravnokar smo doživeli večji nihaj navzdol na delniških trgih, kot tudi nihaj cene zlata in cene srebra. Razlogov za nihaje je veliko, zato predlagam, da ne gledamo ozko, vendar poizkušamo videti situacijo širše. Razložiti želim, zakaj vsak tak nihaj lahko pomeni dobro priložnost za nakup zlata in nakup srebra. Primerjajmo potencial globalnega delniškega trga, kot tudi potencial trga zlata in trga srebra. Poudariti želim, da je to moj osebni pogled zato predlagam, da se vsak pred investicijo posvetuje s premoženjskim svetovalcem!
1. Nezaposlenost: Na podlagi obvestil statističnih uradov, lahko ugotovimo, da se nezaposlenost še vedno povečuje tako v Sloveniji, kot drugje po svetu. Menim, da glavnega vala povečevanja nezaposlenosti še nismo doživeli, saj skoraj bankrotirane države še niso začele z odpuščanjem v javnem sektorju. Odpuščanje je jasen signal, da gospodarstvo še ni v pravem zagonu in da resničnega konca recesije še ni.
2. Dobički podjetij: Predvsem zaradi velikih državnih subvencij, danes nimamo realne slike uspešnosti podjetij. Pogosto so podjetja dosegla dober oz. boljši poslovni rezultat prav zaradi državnih pomoči. Seveda vedno obstajajo tudi svetle izjeme, ki izkoristijo krizo sebi v prid. Glede na zmanjšanje državnih pomoči se bo letos in naslednje leto pokazalo kako so podjetja dejansko zmožna preživeti. Ker so dobički majhni ali pa jih sploh ni, ne moremo pričakovati visokih donosov na delniških trgih.
3. Zadolževanje držav: V letu 2009 smo doživeli pravo eksplozijo javnega zadolževanja. Že tako zelo zadolžene države do dosegale proračunske primanjkljaje 5, 10, 15% BDP. Preveliko zadolževanje se bo verjetno nadaljevalo tudi v letu 2010 in 2011. To presega vse razumne meje. Naštejte mi 5 držav, ki so v zadnjih 20 letih realno zmanjšale svojo zadolženost in naštejte mi 20 držav, ki so jo povečale. Kaj je lažje? Teoretično je lahko znižati zadolžitev, praktično pa zelo težko! Če države nimajo več možnosti odplačevanja dolgov, običajno pride do razvrednotenja valute, hiperinflacije, vojne in podržavljanja podjetij. Primeri: Jugoslavija, Argentina, Nemčija v času prve svetovne vojne, Zimbabve, Islandija, če naštejem nam najbolj znane.
4. Bančni sektor: Danes lahko z gotovostjo rečemo, da bančni sektor ni v najboljši kondiciji. Verjetno ga tudi v prihodnje čakajo težki časi, saj veliko odpuščenih delavcev ne bo moglo vračati posojil, prav tako to velja za podjetja in za države. Novih depozitov prebivalstva, podjetij in držav, pa verjetno zaradi krize ne bo v izobilju. Torej bodo banke v t.i. likvidnostni pasti, saj bodo morale ohranjati kapitalsko ustreznost, brez prilivov od vračil kreditov in brez prilivov s strani depozitov. Zaradi odpisov slabih posojil bodo nekatere banke kapitalsko neustrezne, zato jih bodo lastniki morali kapitalsko podpreti z dokapitalizacijo ali pa jih zapreti. Se še spomnite primera Lehman Brothers v ZDA ali Islandskih bank ali Hypo banke v Evropi. Zelo verjetno je, da se bo zmanjšalo zaupanje v banke in v papirnati denar. Ker naložba v fizično zlato in fizično srebro pomeni nakup realne vrednosti, bo povpraševanje po tovrstnih naložbah ostalo na visokih nivojih tudi v prihodnje. Ne smemo pozabiti tudi finančnih derivatov, ki pomenijo veliko grožnjo celotnemu finančnemu sistemu.
Obstaja še veliko dodatnih razlogov na katere moramo biti še posebej pozorni in jih bom poizkusil razložiti v ostalih člankih. Torej lahko v prihodnje pričakujemo povečevanje nezaposlenosti, manjše dobičke podjetij, prevelike stopnje zadolževanja držav in še večje težave bančnega sektorja, zato je realno pričakovati, da se bo investicijsko povpraševanje po zlatu in srebru še povečevalo. Priporočam vam, da čim prej tudi vi zaradi zaščite vaše premoženje in ga en del investirate v zlato in srebro. Da ljudje po svetu in v Sloveniji tudi ob korekcijah cen zlata in srebra, le tega še dokupijo, je jasen znak, da se zaupanje v delniške trge še ni povrnilo. Zato so vsaki nihaji pri cenah zlata in srebra, tudi zaradi zgoraj navedenih razlogov dobrodošli.
P.S. Priporočam vam, da še enkrat razmislite o optimizaciji vašega premoženja. V kolikor vas zanima nakup zlata oz. nakup srebra ali pa želite dodatno mnenje, vam predlagam, da se dogovorite za brezplačno in individualno svetovanje pri pogodbenih partnerjih podjetja Elementum, ki jih lahko najdete na spletni povezavi s klikom tukaj, ali pa nam pošljete vaše kontakte z željo po dodatnem svetovanju s klikom tukaj